Bylinná kúra na reumatické ochorenia

Čítajte, čo sú reumatické ochorenia, ako vznikajú a ako si môžeme pomôcť prírodnou bylinnou kúrou, aby sa reuma nezhoršovala a dostali sme ju pod kontrolu.

Autorom všetkých textov, fotografií, vídeí a perokresieb na tejto lokalite je dr.Ondrej Chreňo. Neoprávnená distribúcia akéhokoľvek textu alebo obrazového materiálu je chránená autorským zákonom.




Spýtajte sa, ako vyzdravieť:


Reumatické ochorenia môžeme označiť ako choroby spojivového tkaniva a imunitného systému, pričom vo svojej podstate môžu byť zápalovej, degeneratívnej alebo metabolickej povahy. 

Zápalové reumatické ochorenia súvisia s reakciami imunitného systému, ktorého zložky napádajú spojivové tkanivá vlastného tela. Tento druh reumatizmu vzniká napríklad ako dôsledok zle liečeného infekčného (streptokokového) zápalu mandlí alebo hrdla u náchylných osôb. Postihnuté bývajú kĺby, chrbtica, srdce, obličky. Spúšťačom bolestivej reumatoidnej artritídy bývajú aktivované T lymfocyty, to sú drobné pohyblivé meňavkovité bunky v našom tele, ktoré sa dostanú kamkoľvek. Spúšťajú celý rad reakcií, ktorých najčastejším výsledkom sú zapálené kĺby. Silné bolesti, znížená pohyblivosť až ich úplné znehybnenie. Ak sa nám činnosť aktivovaných T lymfocytov podarí potlačiť, ochorenie ustúpi alebo sa aspoň prestane zhoršovať. A práve niektoré liečivé rastliny dokážu aktivované T lymfocyty obmedziť v tej istej miere, ako nebezpečné cytostatikum metotrexát, ktorý sa používa najčastejšie pri liečbe reumy. Avšak bylinná kúra na liečbu reumatických ochorení je celkom bezpečná a dá sa užívať aj dlhodobo.

Degeneratívne reumatické ochorenia nemajú zápalový charakter, pripomínajú skôr opotrebovaný orgán. V kĺboch, alebo chrbtici vznikajú degeneratívne nezápalové procesy, ktoré sa často prejavujú vrzgotom alebo praskaním kĺbu. Z týchto ochorení je najbežnejšia osteoartróza, degeneratívne ochorenie pohyblivosti kĺbov, z ktorých najviac býva postihnutý bedrový kĺb, vtedy hovoríme o koxartróze.

Reumatické ochorenia veľmi zhoršuje dlhodobé vlhké a chladné prostredie, prechladnutie, fyzická záťaž, zle doliečené infekčné ochorenia.

Osobitným prípadom reumatického ochorenia je dna. Pri tomto ochorení sa v kĺboch hromadia kryštáliky kyseliny močovej, čím vznikajú zápalové reakcie spojené s prudkými bolesťami. Pripomína to reumatické ochorenie, ale pravá príčina ochorenia je metabolická. 


Ako reumatické ochorenia liečime bylinkami:

Pri reumatických ochoreniach užívame bylinné čaje s protizápalovým, imunosupresívnym, regeneračným a prečisťujúcim účinkom a výťažky z bylín s regeneračným a bolesť utišujúcim účinkom.

Spolu s čajom na reumatizmus užívame kvapky na reumatizmus dvakrát denne, čaj s kvapkami pijeme minimálne pol hodinu pred jedlom alebo hodinu po jedle. Medzi čajmi musí byť aspoň 6 hodinový časový odstup. 

Bolestivé miesta natierame striedavo regengeračnou a živicovou masťou viackrát denne alebo aspoň jedenkrát denne najlepšie večer pred spaním. Regeneračnú masť pripravíme tak, že najvyšší podiel v nej bude tvoriť kostihoj lekársky, živicovú masť pripravíme zo živíc našich ihličnatých stromov. 

Pred aplikáciou regeneračnej alebo živicovej masti je potrebné bolestivé miesta nahriať 15 minút infračerveným žiarením (t.j. infračervenou lampou, rozžhavenou špirálou akéhokoľvek ohrievača bez ventilátora alebo sálavým teplom z kachieľ). Masť je vtedy približne 5x účinnejšia, pretože oveľa lepšie preniká cez prehriate, uvolnené tkanivá k postihnutým miestam.  

Intenzita nahrievania je individuálna, bolestivé miesta nahrievame opatrne, pri silných reumatických zápaloch postihnuté miesta nenahrievame.




Spýtajte sa, ako vyzdravieť: